Visste du at purre kan være flerårig?
Publisert by Chris i I det grønne · søndag 05 mai 2019
Tags: purre, grønnsaker, dyrke, mat, flerårig, høsting
Tags: purre, grønnsaker, dyrke, mat, flerårig, høsting
Siden det sikkert er flere enn oss som dyrker og bruker purre flittig i
maten, så vil vi dele vårt lille enkle tips for å forenkle dyrkingen og
også få mye mer ut av plantene.
Purre tåler nemlig å overvintre ute
i jorden og så lenge røttene får lov å stå igjen i bakken vil den
fortsette å vokse når jorden blir fri for tele etter vinteren.
Bildet til høyre viser hvordan våre purreplanter ser ut etter at snø og tele har forlatt jorden etter
vinteren i år og dette er den andre vinteren de har fått lov til å stå
ute på plassen sin og de har nå altså startet sin tredje sommersesong
for å glede oss i matveien.
Purre er nemlig veldig hardfør og tåler kulden og telen godt.
Når
våren kommer får de gjerne litt kompost rundt seg for at de skal få ny
næring etter vinteren, men sånn ellers klarer de seg helt fint på
egenhånd.
Ja, og så må jo det verste av ugress fjernes da, men
bortsett fra det så er de egentlig veldig nøysomme og vokser seg
kraftigere år for år.
Alt vi gjør når vi trenger purre til matlagingen - er helt enkelt
å ta med oss en skarp kniv ut på grønnsakslandet og kutte av de purrene vi trenger i jordoverflaten slik at delen med røtter i jorden står
igjen etter høstingen.
På den måten sikrer vi at det fortsatt er liv i planten slik at den kan fortsette å vokse og vokse - og vokse...
Ta
en titt på bildet til venstre så ser dere at en av de vi allerede har
kuttet i år er i ferd med å vokse opp igjen og bli til ny og deilig mat -
og dette har skjedd før det har gått to døgn.
Alle
purreplantene våre blir flittig skjært ned mange ganger i løpet av
sesongene og hvis dere ser på det øverste bildet så ser dere at de
vokser seg til og blir helt normale planter etter kuttingene. Det beste
er at dette skjer faktisk ganske raskt så man trenger egentlig ikke så
voldsomt mange planter for å ha nok til det man trenger både for
sesongen og også om man kutter ned for å lagre til vinterbruk.
Vi pleier å avslutte høstingen av dem i midten av september for at de skal
få lov til å vokse seg til og bli sterke og kraftige før frosten kommer
- både for at de skal tåle vinteren bedre, men også fordi da kan vi høste av dem mye tidligere på våren og nyte gleden av årets første
selvdyrkede grønnsaker allerede i mars april.
Håper alle dere
hobbydyrkere der ut får glede av dette lille tipset vårt og får masse
flott purre i maten i årene som kommer og er det noe dere lurer på så er
det bare å spørre!
Med ønsker om en smakfull og deilig grønn sesong! Kos dere!
Hilsen Robin, Rune og Christine!