Noen enkle plentriks og litt til.

Firmalogo
Argus kompetanse
Sikkerhetsopplæring, kurs, anleggsgartner, arborist og nettbutikk.
Gå til innhold

Noen enkle plentriks og litt til.

Argus kompetanse
Publisert by Chris i I det grønne · torsdag 15 jun 2017
Tags: plenmosegjødselfrodigplen
Mange irriterer seg over mose i plenen, men det kan faktisk være enklere enn man tror å holde det i mer moderate former - helt uten ekstra midler og utstyr - og dermed også en smule bedre for miljøet og med litt mindre styr og stri.
En annen ting mange lurer på er gjødsling av plenen og vanning i tørkeperioder og litt annet.

Så her kommer noen små og enkle tips og råd av det litt mer miljøvennlige slaget:

- Still klipperen på en litt høyere klippehøyde enn før, for da vil gresset få bedre mulighet til å utfolde seg og holde mosen i sjakk. Ok, du føler kanskje at du må klippe litt oftere, men det er det verdt. Dessuten er jo plenklipping en fin måte å få litt trim på.

- Hva gjødsel gjelder, så dropp oppsamleren - om ikke hver gang, så iallefall sånn omtrent annenhver gang, for det avklipte gresset er faktisk noe av det beste du kan gi tilbake til plenen. Selv klipper vi alltid på litt høy klippehøyde og så godt som aldri med oppsamler - og gjødsler gjør vi ikke og har ikke gjort det på det vi kan huske, men plenen er jevnt over ganske så frisk og frodig.

- Visste du forøvrig at ved å samle hageavfall for løv etc. i en ring på jorden rundt busker og trestammer, så gir du de ikke bare god og naturlig næring, men også dekke mot ugress som konkurrerer om næringen og gir de dårligere kår? Vel, i stedet for å kjøre av gårde med dette nyttige avfallet, så bruk det!

- Kvist og kvast etter f.eks. beskjæringer er også nyttig!
Har du en hage med en del busker og trær som stadig må beskjæres, så kan det være lurt å investere i ei kompostkvern for å male det opp - og det trengs ikke noe stort og dyrt heller, for de billigere typene holder mer enn nok for de fleste.
Det du produserer av kutt med denne, er noe av det beste du kan bruke ikke bare rundt busker og trær, men også som dekke for ugress i blomsterbed etc.
Ved å benytte det man har ved gjenbruk, så tar man både vare på miljøet, slipper unna litt luking og i tillegg får man gratis gjødsel.
Her er det helt enkelt vinn, vinn hele veien!

- Så kommer vi til tørkeperioder som vi jo også opplever fra tid til annen.
Gress er en utrolig plante som har en fantastisk evne til å tilpasse seg, derfor skal vi ikke tulle for mye med det egentlig.
Saken er at grunnen til at gresset blir mer fargeløst og også brunt i tørkeperioder, er ikke fordi det er dødt, men helt enkelt fordi det forbereder seg på å overleve denne tørre perioden ved å trekke alle "safter og næring" tilbake til røttene og også trekker seg litt dypere ned for å lagre det til bedre perioder der de igjen kan sende det tilbake til overflaten og atter bli grønn og pen.
Derfor kan vi med vanning faktisk gjøre mer skade enn nytte hvis vi ikke sørger for ei skikkelig "rotbløyte" med vanningen. Får plenen for lite vann og overfladisk vanning, så vil den naturlige lagrings - og overlevelseskapasiteten forvirres og den tror at nå er det bedre tider, for så å sette i gang groingen igjen - og vips så vil resultatet som oftest bli at gresset faktisk utarmer seg siden lagringsfunksjonen er lurt til å skru seg av.
Dette er ikke noe vi vil oppleve, så derfor er det som oftest smartest å tåle at plenen får en "dvaleperiode" i slike perioder, hvis man da altså ikke har muligheten til å forsikre seg om at den får sin daglige og skikkelige "rotbløyte" hele perioden i gjennom.

Har dere spørsmål eller ting dere vil vi skal skrive litt om, så skriv enten om det i kommentarfeltet, mail, på FB siden vår el., og vi tar det med videre når vi skal lage nye innlegg.

Med ønsker om noen flotte sommerdager fra
Rune, Robin og Christine!


Robin Odden
Certification ID: NR-0041A

Sertifiseringsbevis

Argus kompetanse, Hvamsvegen 1340, 1929 Auli, Tlf. 930 93 549, Mail, Org. nr. 994 330 691
ISA sertifiseringslogo
Tilbake til innholdet