Plante hekk?

Firmalogo
Argus kompetanse
Sikkerhetsopplæring, kurs, anleggsgartner, arborist og nettbutikk.
Gå til innhold

Plante hekk?

Argus kompetanse
Publisert by Chris i I det grønne · søndag 07 mai 2017
Tags: Plantehekkskjerming
Når man skal plante hekk er det noen enkle ting man bør tenke på, og det er at:

- Det bør være sånn ca. 50 cm (senter stamme til senter stamme) mellom plantene, til tross for at de kan være små når de plantes, slik at det kan være fristende å sette dem tettere for å få litt mer skjerming med en gang. Faller man for denne fristelsen, så vil det garantert straffe seg når plantene har etablert seg og blitt større og mer plasskrevende.
 
- Plantedybden er også noe de fleste bommer på, da de gjerne setter dem for dypt - og vips - så kommer det en regntung periode der vannet blir stående over litt tid og ikke renner raskt nok unna, og da kan skaden fort skje, siden roten rett og slett drukner og råtner, slik at planten dør eller ender opp med å bli gusten og sturer.

- Unngå dette ved å ha som tommelfingerregel å enten kun grave en liten skål for jordklumpen og heller fylle over det som stikker over bakken med jord (opphøyd beplantning), for deretter å tråkke planten godt fast til slutt og deretter vanne godt.

Hvis dette ikke gjøres, så husk å alltid ha minst en fjerdedel av plantens jordklump over hullet og heller dekke over med litt frisk og ny jord før det hele vannes godt.

- Og ikke minst - spander alltid litt ny og frisk jord på planten når den settes, slik at den får en god start.

- Det er også viktig å vanne dem ofte en god periode når de er nysatt (gjerne hele den første sesongen), for at de skal få nok energi og ro til å etablere seg på sitt nye sted.

- Den første sesongen er alltid den avgjørende for om planten skal vokse og trives for å bli kraftige og flotte seinere.

- Første sesongen kan man regne som etableringsfasen og da vil man nødvendigvis kanskje ikke oppleve den helt store veksten, men med tålmodighet vil plantene ta dette igjen de neste sesongene, fordi de da har fått etablert seg skikkelig og kan bruke videre krefter på å vokse og kose seg.

Ved å følge disse helt enkle trinnene, så kan man spare seg selv for masse både penger og frustrasjon, siden plantene får en vesentlig større sjanse for å lykkes og trives i mange år framover.

Hvis man i tillegg også unner dem å få ett dekke av f.eks. løv og annet man raker opp i hagen på ett lite område rundt planten hvert år, så vil de både få naturlig næring og ett dekke mot at det skal bli for mye ugress som kjemper om plassen med dem.

Husk at det meste av hageavfallet kan brukes som kompost og ekstra næring til plantene, noe kan også brukes som jorddekke i tillegg.
Hageavfallet er egentlig hagens "gull", i og med at det kan brukes både til å bli ny og næringsrik jord, dekke for annet ugress og helt enkelt gi tilbake næring til jorden. Helt enkelt naturlig og gratis gjenbruk og resurs for enhver hageeier.

Håper dere med disse enkle rådene får en frodig og flott hekk!

Har dere ønsker om ting vi skal skrive om, så send oss ett tips - enten i kommentarfeltet her inne, på FB, Instagram, YouTube eller mail, og vi kan se hva vi kan få skrevet ned av tips.

For de som føler at dette rår jeg ikke med, så har vi her hos oss kompetansen og fagkunnskapen for å ta på oss slike jobber, slik at det er bare å ta kontakt hvis du vil ha jobben gjort.

Med ønsker om noen deilige vårdager fra Rune, Robin og Christine!


Robin Odden
Certification ID: NR-0041A

Sertifiseringsbevis

Argus kompetanse, Hvamsvegen 1340, 1929 Auli, Tlf. 930 93 549, Mail, Org. nr. 994 330 691
ISA sertifiseringslogo
Tilbake til innholdet